CONTEST – NORDIC BUILT CHALLENGE


The team has designed, a BIM refurbishment project of the
Héfdabakki buildings.

The footbridge layout designed in laminated wood is at the same time:
lawn, place to live, landscape, pleasant crossing, shelter
for cars and walkway to avoid vehicles entrance.

The MEP rehabilitation of the building goes through five steps.

The first one is the re-planning of the facade which becomes a double layer structure, which includes radiators to pre-heat the air coming from the outside and filters for air quality.

The second one is the combining of a cladding panel system and recycled
thermal insulation. This package aims to lower thermal bridges coming from the exposed reinforced concrete of the external structural walls; this is also used to house the pipes system of hot thermal water coming from the district heating system.

The third step includes radiant floors fed by the same water pipes that climb the facade inside the cladding system.

The fourth step consists of the hanging ceiling system that
includes the general lighting system and rails for specialized workstation lighting, the air extractors and the fan coil for the summer cooling of the area.

The fifth and last step consists in the ceiling acoustic baffles which enable the realization of a sustainable acoustic environment in the open office space.

THE PROJECT GUIDELINES:
_It primarily utilizes local resources and is adapted to local conditions
_Pushes the limits of sustainable performance
_Merges urban living with qualities of nature
_Is robust, durable, flexible and timeless – built to last
_Achieves zero emissions over its lifecycle
_Is made for people and promotes quality of life
_Is functional, smart and aesthetically appealing
_Employs concepts that are scalable and used globally
_Profits people, business and the environment
_Transparent collaboration across borders and disciplines

Archives